Innovatief project binnenvaart

De pilot ‘Transparantere binnenvaart middels blockchain’ is van start gegaan op donderdag 27 oktober. Alle partijen zijn om de tafel gaan zitten en hebben getekend. De kick-off is gegeven voor een baanbrekende pilot op het gebied van digitalisering in de binnenvaart. InnovationQuarter gevestigd in het WTC te Den Haag is de initiatiefnemer. Samen met Capptions (app ontwikkelaar), Shipping Factory, Neska Containerline en ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) wordt gewerkt aan een database (blockchain) die de documentenstroom, die gepaard gaat met transport, overbodig maakt.

Iedere schipper kent het fenomeen van rijen ordners met documenten. Bij een reis zijn al gauw een paar honderd documenten nodig. Wat een tijd en papier zou het besparen wanneer er op basis van een slim contract (smart contract) dat voor alle bij het transport betrokken partijen inzichtelijk is, deze papierwinkel tot het verleden gaat behoren. Het is efficiënt, veilig en duurzaam en de geschatte kostenbesparing bedraagt 25%. Bovendien is fraude een stuk moeilijker dan wanneer met documenten gewerkt wordt. Daar bovenop komt de efficiënte manier van containervervoer. Door afstemming en het delen van controles blijven geen containers op de kade staan waarvan de papieren ontbreken. En daarmee wordt bijgedragen aan het verlagen van de CO2 uitstoot. Voor de pilot is gekozen voor één transportsoort – vervoer van plastic restafval – en één vaarroute -van Duisburg naar Rotterdam-. De pilot duurt drie maanden en dan volgt de evaluatie en ongetwijfeld een vervolg. Jacqueline Schardijn is bedenker van digitale toepassingen bij InnovationQuarter en projectcoördinator van het blockchainproject binnenvaart. Toen zij in contact kwam met Remco Pikaart van Shipping Factory is het idee tot stand gekomen blockchain op kleine schaal in te zetten om ermee te experimenteren.

Het project wordt mede gefinancierd door de Provincie Zuid-Holland. De projectdoelstellingen sluiten goed aan bij het ‘smart shipping’-beleid van de provincie. De provincie is van mening dat investeringen nodig zijn in smart shipping, omdat de vraag naar producten en dus transport groeit door de groei van de bevolking en de opkomst van de e-commerce. Van de begroting van €40.000 wordt de helft gefinancierd door de Provincie Zuid-Holland, de andere helft bestaat uit de inzet van uren van de betrokken partijen.

Voor meer informatie www.innovationquarter.nl.

 

truus den hartog/routard

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *